Værøy
Værøy er den nest ytterste bebodde øya i Lofoten. På Værøy kan du oppleve Lofotfisket, se ut over storhavet og besøke et restaurert, gammelt og nokså ukjent handelssted. Du kan gå fottur på yttersida og til topps på fjell 450 m over hverdagen. I dag skal `alle` til Lofoten. Synd at de ikke også får med seg røffe og autentiske Værøy.
Værøy er en del av Lofoten som ikke er så tilrettelagt for turisme som resten av Lofoten og har færre besøkende. Værøy er etter vår mening en outsider i Lofoten. Vi mener at Værøy virkelig er verdt et besøk. Mens det i feriemånedene kan være trangt om plassen de mest populære stedene slipper du dette på Værøy.
Denne turen kan også gjøres under Lofotfisket som pågår i perioden januar til april hvert år. Da kan du være med en ekte fiskebåt og skipper ut fra Værøy. Lofotfiske passer for mindre grupper som vil ha en litt røff og ekte opplevelse.
På Værøy dreier mye seg om fiske, øya ligger i et av verdens mest fiskerike havområde. Værøy regnes som et av landets mest produktive samfunn. Tørrfisk er viktigste eksportvare fra Værøy og har æren for at Værøy og Venezia er vennskapsbyer.
En av verdens sterkeste tidevannsstrømmer, Moskenesstraumen ligger mellom Lofotodden og Værøy. Straumen er beryktet og godt kjent både i inn- og utland. Knapt noe annet sted i Lofoten er beskrevet (og overdrevet) på så mange språk.
Vi er altså kommet til det farligste sted i alle verdens hav – foran norskekysten, der en gigantisk virvelstrøm rev alt som kom innenfor dens rekkevidde ned i dypet. Den har ennå aldri noe skip unnsluppet…
-
Varighet
2 – 3 dager bør du sette av hvis turen starter i Bodø.
-
Sesong
Mai - september. Fotturene gjør at turen er best vår, sommer og høst. Værøy kan fint besøkes under Lofotfisket, men da uten å gå de fine fotturene.
-
Komfort og standard
OK standard. Du forventer ikke hotellstandard på Værøy.
-
Antall deltakere
Anbefalt ca 15 pers., men Værøy har kapasitet til å ta i mot grupper på opptil 60 pers, større grupper må bo på ulike steder.
-
Passer for
Grupper som vil besøke et av Norges mest aktive fiskevær. Dere vil gjerne oppleve et røft og autentisk sted i Lofoten. Dere setter pris på fotturer uten rød T-merking.
-
Pris
På forespørsel.
Program gruppetur Bodø - Værøy
Fredag (dag 1) – Fra Bodø til Værøy med ferge.
16.00 Ferge fra Bodø
21.30 Ankomst Værøy
Veinettet på Værøy er på 22 km. Det kan derfor være lurt å ta med sykkel eller bil til Værøy.
Bebyggelsen på Værøy ligger spredt, Sørland er sentrum hvor 90 % av folket bor. Fiskemottakene og fiskehjellene er like mye en del av stedet som bolighusene. Stedet Nordland på nordspissen av Værøy sies å være den vakreste delen av Værøy. Her har du fri utsikt mot øya Mosken, storhavet og Lofotodden.
Lørdag (dag 2) – På Værøy; fottur til Måstad.
Frokost
Vi smører matpakker og gjør oss klar for turen til Måstad.
Fottur til Måstad
Turen til Måstad tar ca 2 – 3 t (ca 6 km) og går på en gammel vei/sti. Stien krysser krysser Værøy der øya er på sitt smaleste. Fra Måstad også mulig å gå til toppen av Måhornet 439 moh.
I Måstad har det bodd opptil 150 mennesker. Her var høsting av lundefugl en viktig binæring. Lundefuglen ble jaktet på ved hjelp av den spesielle lundehunden. Måstad ble fraflyttet noen år etter krigen.
Fuglefjellene på yttersida av Værøy er verdt et besøk. Hele den sørvestlige delen av Værøy er et viktig hekkeområde for sjøfugl. Rundt hele området er det gode forekomster av hekkende fuglefjellarter. Deler av området er naturreservat.
Søndag (dag 3) – På Værøy;
Topptur
På den vesle øya Værøy er det overraskende mange turmuligheter. Denne dagen prøver å gå til topps på Håen 438 moh eller Nordlandsnupen 450 moh som er Værøy høyeste punkt.
Mandag (dag 4) – kulturskatter på Værøy.
Værøy gamle kirke
på Nordland er den eldste kirka i Lofoten. Værøy gamle kirke ble bygget i Kabelvåg 1714 og flyttet til Værøy i 1799. Kirka har altertavle fra rundt 1750. Alabastfigurene i altertavla er laget i Nottingham i England rundt 1430 og er blant de best bevarte i Norge. Prekestolen, døpefonten og de underlige korsene er fra rundt 1600-tallet og altså fra kirka som sto på Nordland før 1799. Kirkekunsten viser at tørrfiskhandelen ga overskudd til å utsmykke også kirka.
Værøy gamle handelssted
består av 12 restaurerte hus og brygger fra Røssnesvåg Fiskevær som var et av landets største fiskevær med bygninger helt tilbake til 1795. Langs en veistump på ca. 100 meter ned til bryggene lå det tre butikker, to bakeri og et apotek. Kolonialen, telegrafen, den gamle filetfabrikken, postmesterboligen og en del andre bygninger er nå omhyggelig restaurert.
Kolonialen er holdt i samme stil som en gang var der inne. Den gamle disken og kassaappratet er på plass, i hyllene står varer og esker med historisk sus.
Omvisning på handelsstedet er et godt alternativ hvis været ikke gjør det mulig med topptur.
Mandag (dag 4 - etter lunsj) - Retur til Bodø.
17.15 Avgang med helikopter fra Værøy
17.40 Ankomst Bodø