Foto: Lars Westvig
Gruppetur

Givær – dagstur til Bodøs vestligste utpost

Givær er Bodøs vestligste utpost med fast bosetting. Øya ligger helt ut mot storhavet 28 km rett vest for Bodø. Givær har 15 fastboende, 25 små hus og noen sauer. Bli med og hør historien om livet på øya `der ingen skulle tru at nokon kunne bu`.

Givær slik du kan se øya når du reiser fra Bodø med hurtigbåt. Foto: Rita Jakobsen.

Givær  er et lite øysamfunn med et særpreg du neppe finner maken til noen andre steder! Vi drar vestover, så langt ut i havet som det bor folk i Bodø kommune. Her fins noen av de eldste bygningene i kommunen, den eldste rorbua er fra 1601.

Et lite punktum i verden; Givær er en av de minste øyene i Nordland som er bebodd og trolig Norges minste veiløse øy med fast bosetting. Det er sagt at Givær bare er et lite punktum i verden, men gjestfriheten er stor!

givær, bodø
Olaug som driver gårdsbruket på øya tar godt vare på dyrene sine. Foto: Rita Jakobsen.

Opplev Givær; etter at vi går av hurtigbåten får vi en guidet tur til fots på øya. Det er ingen lang tur; `hovedgata` er bare 250 m lang. Øya måler bare 700 m fra sør til nord, hovedøya er bare 0.11 km2 stor. På Giværs høyeste punkt ligger bedehuset og det nedlagte postkontoret.

Ærfugl som husdyr; Givær er et av få steder langs kysten hvor de fortsatt holder ærfugl som et slags husdyr. Ærfuglen kan være ett av de eldste husdyra i Norge. I vikingtida var egg og dun viktig handelsvare.

«En Ringe Øe, Liggende i ydderste haffscher. Fischerie til Lifs ophold som allene er deres Føde og Skatters swarelse...»
Om Givær fra 1600 og 1700-tallet

Pris

1500,-

per pers.
Min. 4 personer.
Inkluderer; hurtigbåt, guiding, omvisning.
Ev servering kommer i tillegg.

 • Nivå

  Lett. Dette kan alle være med på. Ta forholdsregler så du unngår å bli sjøsyk på båtturen.

 • Antall deltakere

  20 - 30 pers passer godt. Besøkende grupper dobler fort antall mennesker på øya.

 • Varighet

  ca 6 timer t/r Bodø.

 • Sesong

  Mai - september er anbefalt. Mulig også vinterstid.

 • Værforbehold

  Ja, hurtigbåten kan bli innstilt i dårlig vær (storm e.l).

Reserver plass - Book tur

Loading...

Program dagsbesøk til Givær

Turens innhold:

Hurtigbåt fra Bodø via øyene Landegode og Helligvær. Omvisning av lokal guide. Servering av middag er mulig, men må bestilles.


07.00 Oppmøte Bodø turistinformasjon

Oppmøte ved Bodø Turistinformasjon du møter guiden vår som er med på hele turen. Sørg for å være presis da vi skal rekke hurtigbåten. Vi anløper Landegode og Helligvær på veien til Givær. Guiden forteller deg om de andre øyene i Væran utenfor Bodø.


Ankomst Givær

Hurtigbåten er selve livsnerven i øysamfunnet. Båten bringer varer og skolebarn mellom øyene og Bodø. På kaia i Givær møter du gjestfrie fastboende og vår lokale guide som stolt viser fram Givær.

Etter en kort stopp på kaia med informasjon om dagen, går vi samlet til Naustpuben. Dette er basen vår hvor vi starter med en liten forfriskning.


Omvisning på Givær

På Givær høstes fortsatt egg og dun fra ærfuglen. I hekketiden er hunfuglen så tam at den kan besøkes i E-huset uten at den flyr sin vei. På bryggeloftet er det en godt bevart samling av gamle garn og utstyr.


Lunsj i naustpuben

Enkel, god lunsj serveres i naustpuben. De som vil kan også smake på tradisjonsmat som flatbrød og lefse.


17.20 (14.20*) Hurtigbåt fra Givær

Retur med hurtigbåt via noen av de andre øyene, eks Helligvær og Bliksvær.

*NB: Tidspunkter i parentes gjelder fra 1. mai – 22. juni / 20. august – 1. oktober.


18.15 (15.30) Ankomst Bodø

Tilbake i Bodø sentrum.

*NB: Tidspunkter i parentes gjelder fra 1. mai – 22. juni / 20. august – 1. oktober.