Foto: Frode Jenssen
Guidet tur

Stetind – guidet tur

En guidet tur til Stetind krever at du har god turkondisjon og ikke alt for mye høydeskrekk. Stetind regnes som en av Norges flotteste klatreturer. Her finner du det du trenger å vite og hvordan du booker din tur til Stetind.

Stetind luftig egg mellom Halls fortopp og Stetind.
Eggen mot toppen av Stetind. Foto: Nordland Turselskap.

Stetind ble i 2002 kåret til Norges nasjonalfjell og er et landemerke i nord. 1392 meter rett opp fra havet i Tysfjord kommune i Nordland.

En vellykket tur til Stetind er innen rekkevidde hvis du har god turkondisjon og ikke alt for mye høydeskrekk.

Fingertupptraversen med sine «seks-otte forbitrede fingertuptak» (Peter Wessel Zapffe) er turens vanskeligste parti; for mange et selvvalgt øyeblikk utenfor komfortsonen.

Med normal høydeskrekk går turen bra for de aller fleste. Mulig du må utvide egen komfortsone litt på denne turen. Til gjengjeld får du sette din fot på et klassisk fjell i norsk tindesport.

Alle eventyr har en ende. Også dette. Takk til Ivar, Knut og Iraitz for guiding i toppklasse. Det var noen magiske dager der oppe i nord med både Stetind og Hamarøyskaftet...
Turhilsen fra Astrid, Astri, Birte, Tom og Inge.

Pris

3500,-

Per person.
Ingen forhåndsbetaling/depositum.
Tur kun i godt vær.

 • Nivå

  Tung fottur - Luftig - Utfordrende

 • Antall deltakere

  3 (4) pers per guide. Vi kan ev stille med flere guider.

 • Varighet

  ca 12 timer

 • Sesong

  Juni - September

 • Værforbehold

  Ja. Turen gjøres kun i godt vær

Viktig info om tur til Stetind

Får jeg låne klatreutstyr av dere?

Du får låne alt nødvendig klatreutstyr hos oss; tau, klatresele, hjelm, sikringsmidler og klatresko.

Hva trenger jeg å ta med selv?

Du stiller i antrekk for en tur i høyfjellet i Nord-Norge tilpasset været.

Vær forberedt på at vi kan møte på snøbyger og dårlig vær på Stetind-turen, selv på sommerstid. Pakk derfor med deg dette:

 • gode fjellstøvler, terrengsko eller anmarsjsko som ikke gir gnagsår
 • vind- og vanntett jakke og bukse for høyfjellsbruk
 • lue, hansker, langt undertøy og varm genser
 • dagstursekk med ekstra plass til klatreutstyr (ca. 40 liter sekk)
 • nok mat og drikke til en fjelltur på 12 timer

Vil du spare knær og krefter, er vandrestaver et lurt tips.

Vi gir deg ellers gjerne råd om bekledning og utstyr for turen hvis du trenger det.

Hvor og når møter jeg guiden?

Parkeringsplassen ved Storelv er sted for oppmøte.  Storelv ligger ca 15 min fra Kjøpsvik; kjør hovedveien ut av Kjøpsvik retning E6 / Narvik. Storelv ligger ved foten av Stetind.

Vi anbefaler at du overnatter i Kjøpsvik eller ved Storelv dagen før turen. Tidspunkt for når turen starter bestemmes av oss dagen før turdato; her ser vi på værvarsel og om det ser ut til at det er flere andre som planlegger å klatre Stetind samme dag.

Typiske tidspunkt for start om morgenen er fra kl 05.00 til 07.00. Hvis det passer for både guide og deg kan vi også avtale en kort prat kvelden før enten ved Storelv eller i Kjøpsvik.

Merk at vi kan ha engelskspråklige guider. Hvis du ikke ønsker dette må du gi beskjed.

Kan jeg delta alene?

Ja, du kan melde deg på alene. Vi setter sammen små grupper. Vi må ha minst to personer for å gjøre en tur til Stetind. Hvis du ønsker eksklusiv guiding 1 : 1 betaler du for 2 personer.

Hva kreves av deg?

Du bør ha så god turkondisjon at du kan gå 1400 høydemeter, både opp og ned. Har du klatret før er det en fordel, men ikke noe krav. Det kan være lurt å ha forberedt seg med noen fjellturer eller klatreturer i forkant av turen til Stetind.

Sjansen for en vellykket Stetind-tur er stor dersom du

 • har god turkondisjon
 • er fjellvant
 • ikke er redd for litt luftig klatring
 • er beredt på å bevege deg utenfor komfortsonen

Lurer du på om du vil være i stand til å gjennomføre en guidet tur til Stetind? Ring oss på 90 63 60 86, så finner vi ut av det.

Værforbehold og alternativ tur

Værforbehold for tur til Stetind
Vi ser ingen mening i å klatre Stetind i dårlig vær, turen gjøres kun på god værmelding. Denne avgjørelsen tar vi i samråd med deg inntil 1 – 2 dager før planlagt primærdato.

Her skal du stole på våre råd; lokale forhold rundt Stetind gjør at skyer/tåke/regn ofte henger lenge igjen selv om værvarselet melder klart vær i området.

Alternative turer ved dårlig/usikkert vær
Hvis været gjør at vi ikke anbefaler Stetind er Hamarøyskaftet obligatorisk plan B. Hamarøyskaftet kan godt ha bra vær selv om det er dårlig vær på Stetind. Hvis vi skal forplikte oss med tilgjengelig guide på avtalt turdato forplikter du deg til å godta Hamarøyskaftet som plan B.

Hvis været gjør at vi heller ikke kan anbefale Hamarøyskaftet vil vi kunne foreslå eks en spennende grottetur e.l. Vi gir deg ellers gode turtips for hva du kan gjøre på egenhånd eller med guide fra oss.

Betingelser ved avbrutt tur
Hvis tur avbrytes som følge av dårlig vær, vått fjell eller etter ønske fra deltakere regnes turen som fullført og det betales full pris.

Normalt klatrer vi ikke Stetind på vått fjell eller fuktig tåke. Guide vil da kunne avbryte turen.

Hvis deltakere vurderes til ikke å ha forutsetninger for å gjennomføre turen vil guide kunne avbryte turen.

 

Hvordan velge dato for tur til Stetind?

Du kan enten velge å sette en primærdato (turdato) eller gi oss beskjed om hvilke uker (eks uke 26. 27 og 28) du ønsker varsel om turer per e-post og/eller SMS.

 • Du velger primærdato for turen
  Vi finner en primærdato for turen. Når vi bekrefter denne dato betyr det at du har en opsjon på tur denne dato. Så gjør vi vårt beste for å være fleksibel på endring av dato i forhold til været. For å øke sjansen for en vellykket bestigning i godt vær er det derfor en fordel hvis du har mulighet til å være i området noen flere dager enn kun valgt primærdato.Å velge primærdato passer best for deg som ikke bor i nærheten av Stetind og er avhengig av å planlegge reisen dit (fly, leiebil, overnatting etc).
 • Du velger hvilke uker som er mulige for deg
  Velg hvilke uker du ønsker varsel om tur. Du gir oss beskjed om hvilke hele uker (eks uke 30, 31, 32)  du ønsker å få varsel om turer fra oss. Her må du gjerne også selv ta initiativ når du ser det er god værmelding for Stetind / Kjøpsvik.Å velge mulige uker passer best for deg som bor i rimelig nærhet av Stetind og kan ta turen litt på sparket i forhold til værmeldingen. Merk at du da ikke har opsjon på noen fast dato.
Hvor kan jeg overnatte?

For overnatting anbefaler vi:

 • Stetind Hotel i Kjøpsvik
  kontakt@stetindhotell.no  / 75 77 41 00
  Besøk Stetind Hotel på Facebook

  Koselig atmosfære, god mat, jacuzzi.
  Har også teltplasser (tilgang til jacuzzi, dusj, WC, middag etc).

 • Ved Storelv er det god teltplass med bord, benker, toalett og tilgang til rent vann.

Vi hjelper deg også med formidling av andre steder for overnatting hvis du trenger det.